Meteen naar de inhoud

Tweedehands trucje

Albert Heyn heeft een aanbieding in de categorie ‘non-food’. Het gaat om een Apple, dus je zou in eerste instantie verwachten dat ze zich vergissen in dat ‘non’. Maar nee, het betreft hier een heuse I-phone 4.

Nu ben ik niet bijzonder modern en weet ik niet zeker bij welk nummer de telefoonfabriek momenteel is beland. Mij zou zonder veel moeite de I-phone 2.0 als allernieuwste model kunnen worden verkocht, omdat ik mij nog niet heb verdiept in dit product. Maar toen ik de advertentie van dit belapparaatje zag, gingen er bij mij toch wat belletjes rinkelen.

Want tussen neus en lippen door wordt dit toestel aanbevolen als ‘Pre-owned’. Een fijn voorbeeld van marketingtaal. Dat betekent dat dit mobieltje ooit eens van iemand anders was. Grappig genoeg staat de aanbeveling Pre-owned naast specificaties als simlock-vrij en geschikt tot iOS8, alsof het iets is dat de Applefabriek heeft ingebouwd.

Nu ben ik helemaal vóór hergebruik! In het kader van duurzaamheid ga ik daar best ver in, maar een gebruikt mobieltje waar je dan alsnog bijna 200 euro voor betaalt, daar moet ik even over nadenken.
Een knagend gevoel van onbehagen overvalt mij als ik denk aan alle duistere telefoongesprekken die misschien zijn gevoerd met een toestel dat eerst niet van jou was. Wellicht heeft de vorige eigenaar veel selfies gemaakt, wie weet zelfs met zo’n verschrikkelijke selfiestok, of heeft hij of zij gebruik gemaakt van duistere apps als Tinder, Down of Pure.

Uiteraard zijn alle data van de vorige eigenaar van de telefoon gewist. Albert Heyn stelt met nadruk dat het Pre-owned toestel een ‘compleet nieuw pakket met nieuwe batterij en accessoires’ is, dus je hoeft niet bang te zijn voor compromitterende foto’s of ongewenste contacten.
Of ik deze aanbieding nu wel of niet ga kopen, ik ben van mening dat het woord Pre-owned de zaken wat hipper voorstelt dan ze zijn. In gewoon Nederlands heet dit gewoon een tweedehandsje!

Overigens zag ik bij een andere aanbieder van tweedehands mobieltjes ook al zo’n fraaie afleider; die aanbieder noemde zijn opgelapte mobieltjes ‘refurbished’!

pre-owned iphone 4

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *