Meteen naar de inhoud

Rentewijziging

Taaltype ontving een mailbericht van de bank betreffende de spaarrente. De mail bevatte een zin met een fout die wel vaker voorkomt. De mail begint kalmpjes, met de inleiding:

U heeft een of meerdere spaarrekeningen bij de ING met een variabele rente.

Tot zover niets loos, ik heb al door dat het genoemde bijvoeglijk naamwoord variabele weleens de clou kan gaan worden in dit bericht. Vervolgens:

De variabele rente is op jaarbasis en kan de ING op elk moment naar boven of naar beneden aanpassen.

Wat is hier aan de hand? Het betreft een samengestelde zin, waarbij het zinsdeel ‘de variabele rente’ in beide nevenschikkingen een rol speelt. In de tweede zin is eigenlijk bedoeld: ‘… en die variabele rente kan de ING op elk moment naar boven of naar beneden aanpassen.’ Omdat een herhaling van zo’n zinsdeel niet zo fraai is, besluit de schrijver om het weg te laten.

Maar dit mag alleen als een wegvallend zinsdeel dezelfde functie vervult. En dat is hier niet zo. Waar de variabele rente eerst nog het onderwerp is, is dezelfde rente daarna een lijdend voorwerp geworden bij het werkwoord aanpassen. Strikt taalkundig wordt er in de mail beweerd dat de variabele rente als actor de ING gaat aanpassen. Oei, een eng monster, die variabele rente.

Maar dat hadden we al begrepen.

Taaltype tipt:

De variabele rente is op jaarbasis en de ING kan deze op elk moment naar beneden aanpassen. rente

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *