Meteen naar de inhoud

Groen, Wit, Oranje?

Wie twijfelt over de spelling van een woord, raadpleegt de Woordenlijst Nederlandse Taal, ook wel genoemd het Groene Boekje (2005). Dit Groene Boekje bevat de ministerieel goedgekeurde spellingsregels en een uitgebreide woordenlijst, en is ook doorslaggevend bij de spelling in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ideaal om uit je hoofd te leren dus, maar niet echt nodig aangezien de hele Woordenlijst online staat.
Schrijf jij graag over iPad-apps, het gedoogakkoord of geretweete berichten, dan heb je misschien meer aan de herziene uitgave van het Witte Boekje (2012) van het Genootschap Onze Taal. Het eerste Witte Boekje verscheen lekker pesterig in dezelfde maand waarin zijn Groene broertje de officiële spelling werd.
Het Groene kamp vond de Witte Woordenlijst maar broddelwerk en betichtte de Witte Woordenbrigade van een onwetenschappelijke wanprestatie. Toch kozen landelijke dagbladen als de Volkskrant en NRC uitdrukkelijk voor de Witte spelling, tot grote vreugde van veel journalisten die met het Witte Boekje in de hand zelf mogen bepalen of ze een tussen-n of een tussen-s plaatsen of niet (volgens het Witte Boekje is dat een vrije kwestie).
Om de verwarring compleet te maken, komt Van Dale nu ook nog met een nieuw boekje: het Oranje Boekje. Gelukkig gaat het in dit geval NIET om een nieuwe poging de spelling voor ons nog ingewikkelder te maken, maar om een woordenlijst met woorden die te maken hebben met de aanstaande troonswisseling! Het ’boekje’ bestaat vooralsnog uit 24 woorden, maar de lijst kan worden aangevuld met suggesties uit het hele land, dus grijp je kans en reageer via de website van Van Dale of via Twitter (#Oranjeboekje).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *