Meteen naar de inhoud

Easy ergerpunten

Hoe je simpel 10 ergerpunten verdient.

Taaltype houdt niet alleen van taal, maar ook van lekker eten, en bij het zoeken naar nieuwe recepten viel haar oog op een trend in de culinaire schrijfhoek, namelijk het uitbundige gebruik van het woord easy in Nederlandse teksten.
Easy wordt zowel bijwoordelijk als bijvoeglijk gebruikt. Zo is makreel roken easy, is bladerdeeg easy om mee te werken, en is een maaltijd licht, easy en lekker. Maar je hebt dus ook easy koelvers bladerdeeg en 5 easy pastareceptjes.

Heel bont maakt de website Fashionista het in een pleidooi voor een recept van een cupcake in een kopje (februari 2015):
“Super easy choco cake uit een mok. Who doesn’t love chocolate? We do! Genieten van chocolade wordt ons nog makkelijker gemaakt met deze choco cake uit een mok! How cool? Easy om te maken en ook nog eens healthy!” (Fashionista.nl, februari 2016)
Gelukkig is er een formule bedacht om de irritatiewaarde van het lukrake gebruik van Engelse woorden in Nederlandse teksten te meten:
“De ergerwaarde van Engelse leenwoorden is gelijk aan hun lengte (in letters) gedeeld door hun verblijfsduur (in jaren); wanneer er een gangbaar Nederlands alternatief voorhanden is, wordt de lengte met tien vermenigvuldigd.” (Peter Burger, column Onze Taal)
Twee voorbeelden van Peter Burger zelf: stress telt zes letters en dateert van 1950, toen een Canadese arts een boek publiceerde met die titel. Bij gebrek aan een Nederlands woord levert dat een ergerwaarde op van 0,12. Interview, in de betekenis van sollicitatiegesprek, is negen letters lang en naar schatting 20 jaar oud. Omdat er een prima Nederlands woord voor bestaat, scoort het 4,5 ergerpunten.
Na een korte zoektocht bleek dat het toonaangevende culinaire tijdschrift Delicious. al in 2012 van easy houdt: op Valentijnsdag 2012 verscheen een easy koekjesrecept op de website. Zijn er alternatieven voorhanden voor easy? Ja wis en waarachtig, te denken valt aan simpel, makkelijk, eenvoudig, handig, of het culinair geïnspireerde ‘eitje’.
Zo komen we tot een ergerwaarde van maar liefst tien punten voor het woord easy. Taaltype pleit voor een simpele oplossing: gebruik gewoon Nederlands in Nederlandse teksten!
Easy Fashionista februari 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *